Hoe uw bitcoin te beveiligen

Als je eenmaal wat bitcoin hebt, wil je het veilig houden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder softwareportefeuilles, uitwisselingen en hardwareportefeuilles. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Denk na over wat je wilt voordat je je bitcoin beveiligt. Wilt u dat een derde uw bitcoin verwerkt zoals een bank uw fysieke geld verwerkt? Of wilt u liever volledig bezit, controle en verantwoordelijkheid voor uw bitcoin?

Software portemonnee

Op apparaten gebaseerde softwareportefeuilles zijn de veiligste, handigste hulpmiddelen voor het opslaan en uitgeven van uw bitcoin. Omdat softwareportefeuilles uw bitcoin niet opslaan bij derden zoals banken of websites, lijken ze veel op de fysieke portefeuilles die u al gebruikt. U hebt het geld en niemand anders heeft toegang tot uw geld.

Elke softwareportemonnee heeft een belangrijk stuk beveiligde gegevens, een ‘privésleutel’ genaamd, waarmee het verifieert dat de bitcoin die u probeert uit te geven echt van u is. Die privésleutel kan tussen apparaten worden verplaatst, dus als u deze verliest, verliest u toegang tot uw geld.

Voor de meeste softwareportefeuilles wordt deze privésleutel vertegenwoordigd door een back-upzin van 12 woorden. Behandel deze back-upzin net als het geld in je portemonnee of tas. Iedereen met toegang tot het kan toegang krijgen tot uw bitcoin, dus we raden aan het op een veilige plaats te bewaren, zoals een kluis of lockbox. Misschien wilt u meerdere kopieën maken in het geval er een verloren gaat.

U kunt de beveiliging van uw softwareportefeuille verhogen door een bestedingswachtwoord, pincode of touch-ID toe te voegen bij sommige portefeuilles zoals de BitPay-portemonnee.

Een van de meest krachtige manieren om diefstal van bitcoins te voorkomen, is door uw geld op te slaan in een bitcoin-portefeuilleadres met meerdere handtekeningen. Voor dit soort adres zijn minimaal 2 van de 2 verschillende bitcoin-portefeuilles nodig om een transactie goed te keuren voordat deze kan worden besteed.

Als u ervoor kiest om multisignature-beveiliging voor uw geld te gebruiken, kunt u bestedingsrechten verdelen over meerdere apparaten die u bezit of bestedingsrechten delen met vrienden die u vertrouwt.

Bitcoin Exchange-accounts

Bitcoin-uitwisselingen houden meestal uw geld – en uw privésleutels – voor u op hun websites. Sommige gebruikers slaan hun bitcoin liever op in beurzen, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het onthouden van een privésleutel of back-upzin.

Omdat de beurs je bitcoin voor je houdt, werkt het net als een bank die je geld vasthoudt. Net als banken kunnen deze sites worden gehackt of kunnen servicestoringen optreden. In tegenstelling tot banken is er geen verzekering als u uw geld verliest. Denk goed na voordat u deze optie kiest om uw bitcoin op te slaan.

Bitcoin-uitwisselingen zijn niet gebouwd om rechtstreeks met het Bitcoin-protocol te werken, zoals softwareportefeuilles, dus ze kunnen problemen veroorzaken voor gebruikers die regelmatig bitcoin-betalingen willen doen. In plaats van transacties in realtime naar het Bitcoin-netwerk uit te zenden, verzenden bitcoin-uitwisselingen meestal transacties om de paar uur. Ze trekken af en toe kosten af van het uitgaande bedrag.

Stel je voor hoe moeilijk het zou zijn om je bank-app of bankpas te gebruiken in een winkelcentrum dat alleen contant geld accepteert. Dit geeft een beeld van de mogelijke problemen die u kunt tegenkomen wanneer u uw uitwisseling gebruikt om bitcoin-betalingen te doen wanneer u online winkelt.

Hardware portefeuilles

Het maakt niet uit wat het apparaat is. Zolang uw apparaat is verbonden met internet, kunnen hackers u targeten en uw beste beveiligingsplannen in gevaar brengen. Maar niemand kan een harde schijf in uw archiefkast hacken.

Hardware wallets zijn net die harde schijf. Ze slaan uw privésleutel offline op, zodat online hackers nooit de kans krijgen deze te pakken.

Bent u nog niet begonnen met het handelen in Bitcoins? De eerste stap is bitcoins kopen. Er zijn tal van exchanges waar je uit kunt kiezen. www.bitcoinexchangenederland.nl is een betrouwbare waar u veel informatie over kunt vinden.